5 TIPS OM GELD TE VERDIENEN ALS FOTOGRAAF

Duik in het ondernemerschap van fotografie: waar creativiteit en zaken samenkomen. Ontdek de uitdagingen en kansen in deze dynamische wereld.

Een van de meest gestelde vragen aan mij als Professioneel fotograaf is toch wel: Hoe verdien je geld als fotograaf met fotografie? Voor ieder fotograaf is dit antwoord anders. Een portret fotograaf zal een ander antwoord geven dan iemand die bruiloften vastlegt. En een Landschapsfotograaf weer een ander antwoord dan die beide. Over de jaren heen heb ik zelf meerdere dingen geleerd over passief inkomen en over het diversifiëren van je inkomsten. Ik ben er dan ook van overtuigt dat dit nuttige informatie is, juist in 2020. Ik neem jullie mee. Zet de koffie, maar vast klaar.

Ricoh GR3

CRISIS PROOF ONDERNEMEN.

Als iets duidelijk is in 2020 dan is het wel dat niets zeker is. Niet onze economie en ook niet altijd de gezondheid. De meeste mensen putten hun inkomen uit 1 ding. Een baan. Voor een fotograaf is dit vaak anders. Er zijn niet zo veel vacatures voor fotografen. En het loon dat bij deze vacatures hoort is is vaak laag. Fotografie is dan ook een zelfstandig beroep en zijn de meeste fotograferen Zzp’ers. Een voordeel van het zijn van een ZZP’er is dat je in tegenstelling tot iemand in loondienst op meerdere manieren je geld kan verdienen. Vaak is het een combinatie van meerdere competenties waar een ZZP’er zijn boterham mee verdiend. Een ding dat ik heb geleerd is dat hoe diverser je dit opbouwt, hoe stabieler je inkomen is. Een financieel adviseur zal je dan ook aanraden zowel passief inkomen als gebruikelijk inkomen uit verschillende inkomsten stromen te ontwikkelen. Dit klinkt natuurlijk ingewikkeld. En is dat ook zo. Daarom gaan we samen een paar opties doornemen.

GELD VERDIENEN MET STOCKFOTO’S ALS FOTOGRAAF

Tegenwoordig zijn Stocksites een stuk minder interessant dan ze waren in het verleden. Menig fotograaf dat een bepaalde periode alleen maar beelden schoot voor Stock verkopen heeft hier een mooi centje aan kunnen verdienen. Dit is een stuk moeilijker nu door concurrentie, Unsplash (link) en ook, omdat Stocksites veel meer beelden hebben en ook nog eens veel druk zetten op de marges.

Foto van Deventer op shutterstock

Een van mijn meest verkochte beelden op shutterstock

Toch is het zo dat ik ieder jaar met relatief weinig werk door de beelden die ik op bijvoorbeeld Shutterstock (link) heb staan ieder jaar weer een leuk bedrag. Heel veel? Nee. Een nieuwe lens als die erg in de aanbieding is ongeveer. Maar Stockfoto-sites zijn niet de enige manier om met stock sites geld te verdienen. Ook met videomateriaal is er wat te halen. En de marges zijn een stuk beter dan bij Foto’s. Kortgeleden ben ik bezig zelf mijn eigen Stockfoto-site te maken. Dus als je Webdevelopment skills hebt, is dat ook gewoon een mooie optie.

GELD VERDIENEN MET HET VERKOPEN VAN PRINTS

We zijn vast allemaal bekend op Facebook en Instagram. Dit zijn perfecte platformen om je beelden te delen. Vooral reshares geven je een mooi bereik. En natuurlijk zijn er ook nog enkele grote Facebook groepen met veel leden die graag mooie foto’s zien.

Door je beelden te delen zul je zien dat mensen je zullen vragen om een kopie. Soms alleen voor hun Facebook cover. Maar soms ook gewoon op 2 meter breed boven de bank. Mijn Tip is om al vooraf de prijzen, materialen en formaten te kennen en te noteren. Dit, zodat je snel kan schakelen. Het blijft natuurlijk Sociale Media en mensen zijn niet altijd geduldig. Voor jou 10 anderen.

Ondernemen als fotograaf

GELD VERDIENEN MET HET VERKOPEN VAN FOTOGRAFIE PRODUCTEN

Zelf vind ik het verkopen van producten gebaseerd op mijn eigen fotografie een dankbare en ook nog lucratieve manier van Passief inkomen creëren. Zo breng ik al jaren iedere Zomer een kalender uit over mijn woonplaats. En dit jaar ben ik deze serie naar andere steden aan het uitbreiden. Ook heb ik hier vorige jaar een boek, wenskaarten en Mokken aan toegevoegd.

Kalender van Deventer 2024. 13 unieke beelden van Deventer

In combinatie met een goede website met een shop waar mensen snel kunnen uitchecken, en Sociale media zul je al snel zien dat je makkelijk interesse kan creëren in je werk. En het voordeel is dat op deze producten vaak een goede Marge zit en de prijzen voor je klanten daardoor ook aantrekkelijk zijn. En natuurlijk kun je door je creativiteit vast meer dingen bedenken om te verkopen dat het korte rijtje dat ik net noemde.

GELD VERDIENEN MET WORKSHOPS EN FOTOWALKS.

Een andere kant aan de fotografie dat zeker nog leuker is dan het verkopen van producten is het overdragen van je kennis en het leren kennen van nieuwe mensen. Zelf doe ik die door kleine Workshops en Fotowalks.

Fotografie workshop in Deventer

GELD VERDIENEN ALS FOTOGRAAG MET JE DIENSTVERLENING

Dit deel van je inkomsten is minder passief, omdat je ook echt aan de bak moet als het gaat om het verlenen van je diensten. Waar je bij deel van de andere inkomen stromen je lekker achter je computer je alles kan uitwerken, ze online zet en dan Google, je website en Sociale Media een groot deel van het werk doet, is dat bij dienst verlening in minder mate het geval. Een overzichtelijke en duidelijke website is hier erg belangrijk voor. 1 site van collega-fotograaf Bob Kelderman doet dit bijvoorbeeld erg goed. Vergeet niet zijn site te bekijken. 

Valencia in Deventer. Interieurfotografie van Valencia in Deventer

EEN LANG VERHAAL…

Kortom: Je kunt heel wat bedenken naast je gebruikelijke dienstverlening om extra inkomsten te creëren. Dit beschermd je onderneming in zware tijden. In de vakantieperiode (saai he?). Of natuurlijk een crisis door een Pandemie. De kracht hierin zit het hem ook in het online ondernemen. En hoe makkelijker deze zijde van je onderneming kan groeien.

Ik hoop dit lijstje met mogelijkheden jullie gaat helpen in jullie onderneming. Mocht ik iets zijn vergeten. Mail me dit dan op info@bartros.nl. Ook hoor ik graag jullie meningen.

SUCCES!!

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?