Fotograferen in het gouden uurtje.

Zo maak je de mooiste foto's in het gouden uurtje

Het gouden uur is een van mijn favoriete tijden van de dag. En ook de reden, samen met het blauwe uur er net na, dat ik vaak te vinden ben met mijn camera in de avond langs mooie waterplassen of de rivier de IJssel. Op deze pagina zet ik uit een waarom ik dit een mooi moment is om te fotograferen. En laat ik een aantal voorbeelden van Goldenhour fotografie zien. 

DSC2857 Edit

WAT IS HET GOUDEN UURTJE?

In de fotografie, is het gouden uur, de periode van de dag die net voor de zonsondergang en net na de zonsopkomst plaatsvindt. Tijdens deze periode is het zonlicht rood oranje en zachter dan wanneer de zon hoger in de lucht staat tijdens de dag. 

Het gouden uurtje wordt soms ook wel het “magische uur” genoemd. Zeker door fotografen en door cinematografen. In tegenstelling tot de naam is het magische uur niet daadwerkelijk een uur. Maar verschilt deze gebaseerd op de tijd van het jaar en de atmosferische omstandigheden. Het is bijvoorbeeld mijn bevinding dat tijdens vorst deze lang blijft hangen. En met en met een lichte Midden hoge bewolking tot spectaculaire luchten kan lijden. Wanneer er geen wolken zijn valt hij wat saai uit. En met te veel bewolking zal je hem jammer genoeg helemaal niet zien. 

Tijdens dit moment zal je ook merken dat schaduwen minder sterk zijn door het zachte licht, en de kleur van de atmosfeer een mooie combi is met straatverlichtingen of de verlichting van auto’s en reclame borden. Een momentje om je creativiteit los te laten komen dus. 

De zon gaat onder achter Amsterdam vanaf de A'DAM Tower

WAAROM FOTOGRAFEREN IN HET GOUDEN UUR? 

Anders dan bij studiolicht is het voor landschap (en stad/architectuur en ook straatfotografie) het geval dat je weinig controle hebt over het licht tijdens het fotograferen. Maar tijdens het Gouden uur zal je zien dat je mogelijkheden legio zullen zijn. Steek licht van de zijde, dicht over de grond. De mooie schaduwen. Of natuurlijk je onderwerp in een mooi contrast. Je zult merken dat het bijna vanzelf gaat. En de kleuren zijn ook nog eens prachtig.

PLAN EEN SHOOT IN HET GOUDEN UUR. 

Net als bij alle vormen van fotografie is het belangrijk om fotograferen in het gouden uur goed te plannen. Hoe? Met bijvoorbeeld de website “zon-op-onder.nl/golden-hour“. Hier kan je heel makkelijk zien wanneer het gouden uurtje is in jouw omgeving. Ook is er de iOS en Play Store app met de naam Goldenhour. Deze geeft ook nog eens een goede weergave van het weer en de licht condities. Dit is de app die ik voor mijn gouden uur shoots gebruik. Met veel succes.

Deventer vanaf de Wilhelminabrug tijdens een zonsondergang

Een aantal voorbeelden van fotografie in het gouden uur

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?