Review van de DJI Mini 3 Pro

Review van de DJI Mini 3 Pro

Review van de DJI Mini 3 Pro

De DJI Mini 3 Pro is een baanbrekende compacte drone die de wereld van fotografie en videografie heeft getransformeerd. In deze review onderzoeken we de indrukwekkende specificaties, prestaties en gebruiksgemak van deze game-changer in de drone-technologie.

De DJI Mini 3 Pro is een game-changer in de wereld van compacte drones. Met zijn indrukwekkende specificaties en gebruiksvriendelijkheid heeft deze drone de manier waarop fotografen en videografen hun kunst benaderen, getransformeerd. In deze review duiken we diep in de kenmerken, prestaties en gebruikservaring van de DJI Mini 3 Pro.

Review van de DJI Mini 3 Pro

Ontwerp en Bouwkwaliteit

De DJI Mini 3 Pro is een toonbeeld van technische finesse. Met een gewicht van minder dan 250 gram is deze drone niet alleen lichtgewicht maar ook verrassend stevig. Het compacte ontwerp maakt het gemakkelijk om de drone overal mee naartoe te nemen, een essentiële factor voor reizende fotografen en avonturiers. De inklapbare armen dragen bij aan de draagbaarheid, waardoor de drone gemakkelijk in een kleine tas past.

vliegen met de DJI mini 3 pro drone

Camera en Beeldkwaliteit

De camera van de Mini 3 Pro is waar DJI echt schittert. Uitgerust met een 1/1.3 inch CMOS-sensor en een 24mm groothoeklens met een vast diafragma van f/1.7, levert deze drone beelden van uitzonderlijke kwaliteit. Met de mogelijkheid om 48-megapixel foto’s in zowel JPEG als RAW te schieten en 4K-video’s met 60 frames per seconde op te nemen, is de Mini 3 Pro een krachtig hulpmiddel voor zowel fotografie als videografie. De kleurweergave is levendig en de details zijn scherp, zelfs in omstandigheden met weinig licht.

Drone foto van Deventer

Vliegervaring en Prestaties

De vliegervaring met de DJI Mini 3 Pro is soepel en intuïtief. De drone reageert snel op commando’s, en de stabiliteit tijdens de vlucht is indrukwekkend, zelfs in winderige omstandigheden. Met een maximale snelheid van 57 km/u en een batterijduur van ongeveer 34 minuten, biedt de Mini 3 Pro voldoende tijd en flexibiliteit voor de meeste opnamesessies. De toevoeging van het Advanced Pilot Assistance System (APAS) is een welkome functie, waardoor de drone automatisch obstakels kan vermijden, wat bijdraagt aan een veiligere vliegervaring.

DJI Mini 3 Pro

Gebruikersinterface en Bediening

De gebruikersinterface van de DJI Mini 3 Pro is gebruiksvriendelijk, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel beginners als ervaren dronepiloten. De DJI Fly-app is intuïtief en biedt gemakkelijke toegang tot verschillende vliegmodi en camera-instellingen. De mogelijkheid om snel te schakelen tussen verschillende opnamemodi zoals Timelapse, Hyperlapse en Panorama, verhoogt de veelzijdigheid van de drone.

Innovatieve Functies

Een van de meest opvallende kenmerken van de Mini 3 Pro is de mogelijkheid om verticale opnames te maken, ideaal voor contentcreatie op platforms zoals Instagram en TikTok. Deze functie, gecombineerd met de gimbal die zowel horizontaal als verticaal kan kantelen, biedt gebruikers meer creatieve vrijheid.

Prijs-kwaliteitverhouding

Gezien de reeks functies en de uitstekende prestaties, biedt de DJI Mini 3 Pro een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het is een investering voor serieuze fotografen en videografen die op zoek zijn naar een betrouwbare, hoogwaardige drone die zowel draagbaar als krachtig is.

Vliegen met een DJI Drone

Conclusie over de DJI mini 3 pro

De DJI Mini 3 Pro onderscheidt zich door zijn uitgebreide reeks functies en uitzonderlijke prestaties, waardoor het een uitstekende keuze is voor iedereen die op zoek is naar een goede balans tussen prijs en kwaliteit. Deze drone is niet alleen een slimme investering voor serieuze fotografen en videografen die streven naar betrouwbaarheid en hoge kwaliteit, maar blinkt ook uit in draagbaarheid en kracht. Met zijn geavanceerde technologie en gebruiksvriendelijke ontwerp is de DJI Mini 3 Pro ideaal voor professionals die hun creatieve mogelijkheden willen uitbreiden zonder in te leveren op mobiliteit en gebruiksgemak. Kortom, het is een onmisbaar hulpmiddel voor degenen die in hun werk het beste van het beste eisen.

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?

De ultieme gids voor LANGE SLUITERTIJD FOTOGRAFIE

De ultieme gids voor LANGE SLUITERTIJD FOTOGRAFIE

De ultieme gids voor fotografie met lange belichtingstijd

Lange sluitertijd fotografie, ook bekend als slow shutter speed fotografie, is een techniek waarmee je prachtige beelden met unieke effecten kunt vastleggen. 

Langesluitertijd fotografie

Lange sluitertijd fotografie, ook bekend als slow shutter speed fotografie, is een techniek waarmee je prachtige beelden met unieke effecten kunt vastleggen. 

Foto van Pathe in Zwolle

WAT IS LANGE SLUITERTIJD FOTOGRAFIE?

Lange sluitertijd fotografie is een techniek waarbij je een langzame sluitertijd gebruikt om een stilstaand onderwerp vast te leggen, terwijl eventuele beweging in het kader een vervaging- of sporeneffect creëert. Deze techniek wordt vaak gebruikt om prachtige beelden van watervallen, sterrenhemels en stadsgezichten bij nacht vast te leggen. Door een langzame sluitertijd te gebruiken, kun je een gevoel van beweging creëren en een uniek artistiek element aan je foto’s toevoegen.

Fotograferen met een langesluitertijd

HET KIEZEN VAN DE JUISTE LOCATIE EN TIJD VAN DE DAG.

Bij lange sluitertijd fotografie kan het kiezen van de juiste locatie en tijd van de dag het verschil maken. Zoek naar scènes met beweging, zoals watervallen, golven of wolken, omdat deze de meest dramatische effecten zullen creëren. Overweeg ook de richting van het licht en hoe dit van invloed zal zijn op je compositie. Fotografeer tijdens het gouden uur, dat is het uur na zonsopgang of voor zonsondergang, om warmte en diepte aan je beelden toe te voegen. Wees ten slotte op de hoogte van eventuele potentiële veiligheidsrisico’s in het gebied, zoals gladde rotsen of sterke stromingen, en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.

JE CAMERA INSTELLEN VOOR OPNAMEN MET EEN LANGE BELICHTINGSTIJD.

Voordat u begint met het maken van opnamen met een lange belichtingstijd, is het belangrijk om uw camera goed in te stellen. Schakel eerst je camera in de handmatige modus, zodat je volledige controle hebt over de instellingen. Stel vervolgens uw ISO in op de laagst mogelijke instelling om ruis in de afbeelding te verminderen. Kies vervolgens een klein diafragma (hoog f-stopgetal) om de scherptediepte te vergroten en ervoor te zorgen dat alles in het beeld scherp is. Gebruik ten slotte een statief om uw camera stil te houden tijdens de lange belichtingstijd en overweeg een externe ontspanknop of timer te gebruiken om camerabewegingen te voorkomen.

Lange Sluitertijd fotografie in het blauwe uurtje in Apeldoorn

TIPS VOOR HET MAKEN VAN VERBLUFFENDE FOTO’S MET EEN LANGE BELICHTINGSTIJD.

 1. Gebruik een statief.
 2. Experimenteer met sluitertijden.
 3. Kies een laag ISO-niveau.
 4. Gebruik een filter met neutrale dichtheid.
 5. Kies een klein diafragma.

Fotografie met lange belichtingstijden kan verbluffende en unieke beelden opleveren, maar het vereist enige planning en techniek. Een belangrijke tip is om een ​​filter met neutrale dichtheid te gebruiken om de hoeveelheid licht die de lens binnendringt te verminderen, waardoor langere belichtingstijden mogelijk zijn zonder dat de afbeelding wordt overbelicht. Een andere tip is om te experimenteren met verschillende sluitertijden om verschillende effecten te creëren, zoals het vastleggen van bewegingsonscherpte of het creëren van een vloeiend, zijdeachtig effect op water of wolken. Wees ten slotte geduldig en neem de tijd om de opname in te stellen, aangezien fotografie met een lange belichtingstijd een langzamer tempo en aandacht voor detail vereist.

De molen van Deventer en de Brug

Samenvatting

Fotograferen met een lange sluitertijd kan leiden tot prachtige en unieke foto’s. Het vereist echter planning en techniek, zoals het handmatig instellen van de camera, het gebruik van een laag ISO-niveau, een klein diafragma en het gebruik van een statief. Het experimenteren met verschillende sluitertijden kan leiden tot verschillende effecten, zoals bewegingsonscherpte of een vloeiend effect op water en wolken.

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?

Wat te fotograferen in Luik. Een dagje naar Luik in België.

Wat te fotograferen in Luik. Een dagje naar Luik in België.

Wat te fotograferen in Luik. Een dagje naar Luik in België.

Ontdek de verborgen schoonheid van Luik in dit artikel. Het bewijst dat prachtige foto’s overal mogelijk zijn, zelfs in een stad waar dat niet direct wordt verwacht.

Fotograferen in Luik

Onder ons Hollanders en fotografen heeft Luik niet een reputatie van een mooie stad. In dit korte artikel wil ik je laten zien dat deze reputatie onjuist is. En dat je natuurlijk mooie foto’s kan maken op elke locatie. 

Blog over fotograferen in Luik

OVER LUIK

Luik is een gezellige en mooie stad met een historisch centrum dat teruggaat tot in de Middeleeuwen. Ook vindt je er veel hippe cafés, interessante musea en bezienswaardigheden zoals de Sint-Pauluskathedraal. En vanaf Maastricht is het maar 31 minuten met de trein. Ideal voor een bezoekje dus. 

Het station van luik gefotografeerd

HET CENTRAAL STATION VAN LUIK.

Station Luik-Guillemins is het centrale station van Luik. Het station is genoemd naar de wijk Guillemins, waarin het ligt. Deze wijk is op zijn beurt weer genoemd naar de kloosterorde van de Wilhelmieten, die daar in 1287 een klooster stichtte. 

Het station is feestelijk geopend in september 2009 en heeft een modern character.  Het station is gemaakt van staal, glas, wit beton en Belgische blauwe hardsteen, en beschikt over een monumentale overkapping van 160 m lang en 35 m hoog.  Voor elke fotograaf die zich graag bezighoud met straatfotografie, stadsfotografie en Architectuurfotografie is dit station een lust om te fotograferen. Het station was dan ook ons eerste en grootste doel deze dag. 

Luik gefotografeerd van bovenaf

MONTAGNE DE BUEREN OF  BEURENBERG.

Wil je het mooiste uitzicht over Luik, dan moet je de meer dan 370 redelijk steile treden naar boven beklimmen naar Montagne de Bueren (ook wel Beurenberg). Vanaf dit punt kijk je over de stad Luik. Google Maps heeft ons jammer genoeg de verkeerde kant uitgestuurd. En hebben we de lange weg genomen. Gelukkig kwamen we al snel een aardige dame tegen die ons, zeker nadat ze hoorde dat we Nederlanders waren en geen Vlaamsen de weg heeft gewezen. 

Het punt geeft je een prachtig overzicht van de stad. En zul je dan ook de vistas bezorgen die je als fotograaf natuurlijk het liefste ziet. Wat ik me wel afvraag, is hoe je een nieuw bankstel naar boven gaat krijgen als bewonen? 

MONTAGNE DE BUEREN

Mooie straatjes. 

Luik heeft een mooi en historisch centrum. En dit gaat dan ook samen met mooie straten en unieke Winkelers en Cafe’s. Wij moesten deze dat vechten tegen de zonsondergang om ook van het Centraal station beelden te maken in het blauwe uur. Dit is namelijk traditie. Dus we hebben niet alles vast gelegd die dag. Een mooie reden om later dit jaar nog een keer terug te gaan. 

Het station van Luik in de avond

Nog veel meer te zien in Luik

Luik heeft nog veel meer moois te bieden aan architectuur en stads fotografie. Zoals een de Sint-Pauluskathedraal en het Paleis van de Prins-bisschoppen. Deze zal ik de volgende keer toevoegen. 

Centralstation of Liege

Kortom, Luik is een bruisende stad met veel historie. Haar reputatie is dan ook niet terecht verdiend. Mijn suggestie is dat je naast de trekpleisters gewoon de stad moet gaan ontdekken dan wel met of zonder een Belgisch biertje (met dus).

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?

Nikon ZF review: een klassiek ontwerp met moderne prestaties

Nikon ZF review: een klassiek ontwerp met moderne prestaties

Nikon ZF review: een klassiek ontwerp met moderne prestaties

De Nikon ZF is een full-frame mirrorless camera met een klassiek ontwerp. De camera is geïnspireerd op de Nikon FM2 SLR-camera uit de jaren 80.

NIKON ZF camera

De Nikon ZF is een full-frame mirrorless camera met een klassiek ontwerp. De camera is geïnspireerd op de Nikon FM2 SLR-camera uit de jaren 80.

De ZF heeft een 24,5 megapixel CMOS-sensor, een EXPEED 6-beeldverwerkingsengine en een autofocussysteem met 273 fasedetectiepunten. De camera kan 10 frames per seconde schieten en heeft een 4K-videomodus met 30 frames per seconde.

Nikon ZF review

BEELDKWALITEIT VAN DE NIKON ZF

De beeldkwaliteit van de Nikon ZF is uitstekend. De camera levert scherpe en detailrijke beelden, met een goede kleurweergave en een hoog contrast.

De scherpte van de ZF is indrukwekkend. Zelfs bij maximale diafragma (f/2.8) zijn de beelden nog scherp en gedetailleerd. Bij kleinere diafragma’s (f/5.6 of f/8) wordt de scherpte nog verder verbeterd.

De kleurweergave van de ZF is ook goed. De camera levert natuurlijke kleuren die accuraat zijn weergegeven. Er is geen oververzadiging of kleurvervorming te zien.Het contrast van de ZF is hoog. De beelden hebben een goede helderheid en donkerte. Er is geen overdreven contrast of schaduwvorming te zien.De ZF heeft een goede controle over ruis. Zelfs bij hoge ISO-waarden (4000 of 8000) zijn de beelden nog goed te gebruiken. Er is wel wat ruis zichtbaar, maar dit is niet storend.

Over het algemeen is de beeldkwaliteit van de Nikon ZF uitstekend. De camera levert scherpe, gedetailleerde beelden met een goede kleurweergave en een hoog contrast. Zelfs bij hoge ISO-waarden zijn de beelden nog goed te gebruiken.

Architectuurfoto van het centrale station van Zwolle

Autofocus

De autofocus van de Nikon ZF is een van de sterke punten van de camera. De camera is voorzien van een autofocussysteem met 273 fasedetectiepunten, die over de hele sensor zijn verdeeld. Dit zorgt voor een snelle en nauwkeurige autofocus, zelfs bij weinig licht.

De ZF heeft een aantal autofocusmodi die geschikt zijn voor verschillende situaties. Zo is er een single-point AF-modus, die geschikt is voor het vastleggen van statisch onderwerpen. Er is ook een continuous AF-modus, die geschikt is voor het volgen van bewegende onderwerpen.

De ZF heeft ook een aantal autofocus-trackingfuncties, die het volgen van bewegende onderwerpen nog eenvoudiger maken. Zo is er een eye-tracking-functie, die de ogen van een persoon kan volgen. Er is ook een subject-tracking-functie, die een onderwerp kan volgen, zelfs als het zich in een complexe omgeving bevindt.

De autofocus van de ZF is ook erg stil, waardoor je de camera ook voor video-opnames kunt gebruiken. Dit is belangrijk, omdat luidruchtige autofocusmotoren kunnen worden gehoord op de audio van video-opnames.

Foto genomen met de Nikon Z8 van Deventer

Video specs van de Nikon ZF 

De videokwaliteit van de Nikon ZF is ook uitstekend. De camera levert scherpe en vloeiende video’s, met een goede kleurweergave en een hoog contrast.

De ZF kan 4K-video opnemen met 30 frames per seconde. De video’s zijn scherp en gedetailleerd, met een goede kleurweergave en een hoog contrast. De camera heeft ook een aantal handige functies voor video-opnames, zoals een focus peaking-functie en een zebrapatroon.

De focus peaking-functie helpt je om de scherpte te controleren. De camera geeft een gekleurde markering weer op de schermen, die aangeeft of een gebied scherp is. Het zebrapatroon geeft een zebrapatroon weer op de schermen, dat aangeeft of een gebied overbelicht is.

De ZF heeft ook een aantal andere videofuncties, zoals:

 • Time-lapse-opname: De ZF kan time-lapse-video’s maken van meerdere foto’s.
 • Slow-motion-opname: De ZF kan slow-motion-video’s maken met een snelheid van 120 frames per seconde.
 • Externe microfoon-ingang: De ZF heeft een externe microfooningang, waarmee je externe microfoons kunt aansluiten voor een betere audiokwaliteit.

Over het algemeen is de videokwaliteit van de Nikon ZF uitstekend. De camera is geschikt voor een breed scala aan videotoepassingen, van vloggen tot professionele producties.

Lange Sluitertijd fotografie in het blauwe uurtje in Apeldoorn

VOORDELEN VAN DE NIKON ZF

Pluspunten

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Snelle en accurate autofocus
 • Goede videokwaliteit
 • Klassiek ontwerp

Minpunten

 • De camera is relatief groot en zwaar
 • De prijs is hoog
Kleurrijke Paraplu's in Deventer

Ontwerp

Het ontwerp van de ZF is klassiek en tijdloos. De camera is gemaakt van magnesiumlegering en heeft een robuuste bouwkwaliteit.

De camera is voorzien van een aantal handige bedieningselementen, zoals een draaibare bovenplaat en een joystick.

Conclusie

De Nikon ZF is een uitstekende full-frame mirrorless camera. De camera biedt een uitstekende beeldkwaliteit, een snelle en accurate autofocus en een goede videokwaliteit.

De camera is een ideale keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een camera met een klassiek ontwerp en uitstekende prestaties.

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?

Nikon Z8 Review: Is het de hype waard?

Nikon Z8 Review: Is het de hype waard?

Nikon Z8 Review: Is het de hype waard?

De Nikon Z8 veroorzaakt opschudding in de fotografiewereld. Ontdek zijn geavanceerde functies en specificaties in deze introductie. Of je nu een pro of liefhebber bent, ontdek of de hype waar is.

Introductie van de Nikon Z8

De Nikon Z8 is een langverwachte camera die veel opwinding heeft veroorzaakt in de fotografiegemeenschap. Met zijn geavanceerde functies en indrukwekkende specificaties belooft het een gamechanger te zijn in de wereld van de fotografie. In dit artikel zullen we een introductie geven van de Nikon Z8, waarbij we je een glimp geven van wat deze camera te bieden heeft. Of je nu een professionele fotograaf bent of een enthousiasteling, deze review zal je helpen bepalen of de Nikon Z8 de hype waard is.

Fotograferen met de Nikon Z8

BELANGRIJKSTE FUNCTIES EN SPECIFICATIES VAN DE Z8

De Nikon Z8 zit boordevol indrukwekkende functies en specificaties die het tot een opvallende camera op de markt maken. Het pronkt met een sensor met hoge resolutie en biedt verbluffende beeldkwaliteit met zijn 45,7 megapixels. De camera is ook voorzien van een krachtige EXPEED 6-beeldprocessor, wat zorgt voor snelle en efficiënte prestaties. Bovendien biedt de Z8 een indrukwekkend ISO-bereik, wat resulteert in uitstekende prestaties bij weinig licht. Andere opmerkelijke functies zijn onder andere een elektronische zoeker met hoge resolutie, beeldstabilisatie in de behuizing en een robuust autofocussysteem. Met zijn indrukwekkende specificaties is de Nikon Z8 zeker een camera om in overweging te nemen voor zowel professionele fotografen als enthousiastelingen.

Foto van Hattem met de Nikon Z8

AUTOFOCUS VAN DE NIKON Z8: SNEL, NAUWKEURIG EN BETROUWBAAR

De autofocus van de Nikon Z8 is een indrukwekkend kenmerk van deze camera. Met zijn robuuste autofocus systeem biedt de Z8 snelle, nauwkeurige en betrouwbare scherpstelling, waardoor het gemakkelijker wordt om scherpe en goed gefocuste beelden vast te leggen. Of je nu snel bewegende onderwerpen fotografeert of werkt in uitdagende omstandigheden, de autofocus van de Z8 is in staat om de juiste focus snel en accuraat vast te leggen. Met verschillende autofocusmodussen en AF punten biedt de Z8 flexibiliteit en precisie, zodat je je kunt richten op het creëren van prachtige beelden zonder je zorgen te maken over onscherpte. Of je nu een professionele fotograaf bent die actie vastlegt of een enthousiaste hobbyist die momenten wil bevriezen, de autofocus van de Nikon Z8 staat garant voor verbluffende resultaten.

Een stacked Sensor

De Nikon Z8 is uitgerust met een baanbrekende stacked sensor die ongeëvenaarde prestaties en beeldkwaliteit levert. Hoewel de resolutie het zelfde is als bij de Nikon Z7ii is de technologie van de sensor idem aan de Z9. Deze geavanceerde sensor maakt gebruik van een revolutionaire technologie waarbij de pixels en signaalverwerkingselementen in verschillende lagen zijn gestapeld. Dit resulteert in een aantal opmerkelijke voordelen. Ten eerste biedt de stacked sensor een hogere resolutie, waardoor gebruikers gedetailleerde beelden kunnen vastleggen met een ongekende scherpte en helderheid. Daarnaast zorgt de gestapelde architectuur voor verbeterde signaalverwerking, waardoor ruis tot een minimum wordt beperkt, zelfs bij hogere ISO-waarden. Bovendien levert de sensor een verhoogde snelheid en reactietijd, waardoor gebruikers snelle actiemomenten met precisie kunnen vastleggen. De stacked sensor van de Nikon Z8 biedt fotografen een geheel nieuwe dimensie van beeldkwaliteit en prestaties, waardoor ze in staat zijn om de meest veeleisende fotografische uitdagingen aan te gaan en adembenemende resultaten te behalen.

Foto genomen met de Nikon Z8 van Deventer

Constructie en behuizing van de Nikon Z8

De constructie en behuizing van de Nikon Z8 zijn zorgvuldig ontworpen om duurzaamheid en ergonomie te combineren, waardoor een comfortabele en betrouwbare camera-ervaring wordt geboden. De Z8 is gemaakt van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen ruwe omstandigheden, waardoor de camera lang meegaat, zelfs bij intensief gebruik. De solide behuizing beschermt de interne componenten en zorgt voor een stevige grip, waardoor de camera comfortabel in de hand ligt. Met de intuïtieve plaatsing van knoppen en bedieningselementen is de bediening van de Z8 gemakkelijk en intuïtief, waardoor je snel toegang hebt tot de verschillende functies en instellingen. Bovendien is de body van de Z8 ontworpen om weerbestendig te zijn, zodat je zonder zorgen kunt fotograferen in diverse omstandigheden, van regenachtige dagen tot stoffige omgevingen. Kortom, de constructie en behuizing van de Nikon Z8 bieden niet alleen duurzaamheid en bescherming, maar ook een ergonomisch ontwerp dat het comfort en de gebruiksvriendelijkheid optimaliseert, zodat je je volledig kunt concentreren op het vastleggen van je beste beelden.

Foto van Deventer en restaurant Jackies

VOORDELEN VAN DE NIKON Z8

 

 1. Uitzonderlijke beeldkwaliteit dankzij de hoge resolutie sensor van 45,7 megapixels.
 2. Uitstekende prestaties bij weinig licht door het indrukwekkende ISO-bereik.
 3. – Snelle en efficiënte prestaties dankzij de krachtige EXPEED 7-beeldprocessor.
 4. Beeldstabilisatie in de behuizing voor verminderde camerabewegingen en stabiele opnames.
 5. Nauwkeurige en precieze autofocus voor scherpe en goed gefocuste beelden.

 

De Nikon Z8 biedt fotografen de volgende voordelen: uitzonderlijke beeldkwaliteit, uitstekende prestaties bij weinig licht, snelle verwerking, beeldstabilisatie en nauwkeurige autofocus. Deze voordelen maken het tot een topkeuze voor fotografen die op zoek zijn naar een camera met hoge prestaties.

NADELEN VAN DE NIKON Z8

Hoewel de Nikon Z8 een zeer capabele camera is, zijn er enkele nadelen waar potentiële gebruikers rekening mee moeten houden. Deze omvatten:

 

 1. Prijs: De Nikon Z8 is gepositioneerd als een high-end camera, wat betekent dat het een stevig prijskaartje heeft. Het kan buiten het bereik liggen van budgetbewuste fotografen of degenen die de geavanceerde functies niet nodig hebben.
 2. Batterijduur: De batterijduur van de Z8 is mogelijk niet zo langdurig als sommige andere cameramodellen, vooral bij gebruik van energie-intensieve functies zoals continu fotograferen of videoregistratie. Het is raadzaam om reservebatterijen mee te nemen voor langere opnamesessies.
 3. Beperkingen voor video: Hoewel de Z8 indrukwekkende videomogelijkheden biedt, heeft het enkele beperkingen in vergelijking met speciale videocamera’s. Zo kan het een opnametijdsbeperking hebben of bepaalde professionele videofuncties missen die videografen mogelijk nodig hebben.

Het is belangrijk om deze nadelen in de context van je specifieke behoeften en voorkeuren te overwegen. Ondanks deze beperkingen blijft de Nikon Z8 een krachtige camera met uitstekende beeldkwaliteit en geavanceerde functies die je fotografie-ervaring naar een hoger niveau kunnen tillen.

Kleurrijke Paraplu's in Deventer

Definitief oordeel en aanbeveling

Alles bij elkaar genomen is de Nikon Z8 een krachtige camera met een scala aan indrukwekkende functies. Het is echter belangrijk om de nadelen in overweging te nemen voordat je tot aanschaf overgaat. De hoge prijs kan een afschrikmiddel zijn voor sommige fotografen, en het beperkte assortiment lenzen kan een nadeel zijn voor degenen die afhankelijk zijn van specifieke lenzen voor hun werk. Bovendien kan de batterijduur regelmatig opladen of het meenemen van extra batterijen vereisen. Ondanks deze nadelen is het autofocussysteem van de Z8 over het algemeen nauwkeurig en precies, waardoor het een betrouwbare keuze is voor veel fotografen. Uiteindelijk hangt de beslissing om de Nikon Z8 aan te schaffen af van individuele behoeften en het budget. Het wordt aanbevolen om grondig onderzoek te doen en deze factoren zorgvuldig af te wegen voordat je een definitieve beslissing neemt.

 

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?

5 TIPS OM GELD TE VERDIENEN ALS FOTOGRAAF

5 TIPS OM GELD TE VERDIENEN ALS FOTOGRAAF

5 TIPS OM GELD TE VERDIENEN ALS FOTOGRAAF

Duik in het ondernemerschap van fotografie: waar creativiteit en zaken samenkomen. Ontdek de uitdagingen en kansen in deze dynamische wereld.

Een van de meest gestelde vragen aan mij als Professioneel fotograaf is toch wel: Hoe verdien je geld als fotograaf met fotografie? Voor ieder fotograaf is dit antwoord anders. Een portret fotograaf zal een ander antwoord geven dan iemand die bruiloften vastlegt. En een Landschapsfotograaf weer een ander antwoord dan die beide. Over de jaren heen heb ik zelf meerdere dingen geleerd over passief inkomen en over het diversifiëren van je inkomsten. Ik ben er dan ook van overtuigt dat dit nuttige informatie is, juist in 2020. Ik neem jullie mee. Zet de koffie, maar vast klaar.

Ricoh GR3

CRISIS PROOF ONDERNEMEN.

Als iets duidelijk is in 2020 dan is het wel dat niets zeker is. Niet onze economie en ook niet altijd de gezondheid. De meeste mensen putten hun inkomen uit 1 ding. Een baan. Voor een fotograaf is dit vaak anders. Er zijn niet zo veel vacatures voor fotografen. En het loon dat bij deze vacatures hoort is is vaak laag. Fotografie is dan ook een zelfstandig beroep en zijn de meeste fotograferen Zzp’ers. Een voordeel van het zijn van een ZZP’er is dat je in tegenstelling tot iemand in loondienst op meerdere manieren je geld kan verdienen. Vaak is het een combinatie van meerdere competenties waar een ZZP’er zijn boterham mee verdiend. Een ding dat ik heb geleerd is dat hoe diverser je dit opbouwt, hoe stabieler je inkomen is. Een financieel adviseur zal je dan ook aanraden zowel passief inkomen als gebruikelijk inkomen uit verschillende inkomsten stromen te ontwikkelen. Dit klinkt natuurlijk ingewikkeld. En is dat ook zo. Daarom gaan we samen een paar opties doornemen.

GELD VERDIENEN MET STOCKFOTO’S ALS FOTOGRAAF

Tegenwoordig zijn Stocksites een stuk minder interessant dan ze waren in het verleden. Menig fotograaf dat een bepaalde periode alleen maar beelden schoot voor Stock verkopen heeft hier een mooi centje aan kunnen verdienen. Dit is een stuk moeilijker nu door concurrentie, Unsplash (link) en ook, omdat Stocksites veel meer beelden hebben en ook nog eens veel druk zetten op de marges.

Foto van Deventer op shutterstock

Een van mijn meest verkochte beelden op shutterstock

Toch is het zo dat ik ieder jaar met relatief weinig werk door de beelden die ik op bijvoorbeeld Shutterstock (link) heb staan ieder jaar weer een leuk bedrag. Heel veel? Nee. Een nieuwe lens als die erg in de aanbieding is ongeveer. Maar Stockfoto-sites zijn niet de enige manier om met stock sites geld te verdienen. Ook met videomateriaal is er wat te halen. En de marges zijn een stuk beter dan bij Foto’s. Kortgeleden ben ik bezig zelf mijn eigen Stockfoto-site te maken. Dus als je Webdevelopment skills hebt, is dat ook gewoon een mooie optie.

GELD VERDIENEN MET HET VERKOPEN VAN PRINTS

We zijn vast allemaal bekend op Facebook en Instagram. Dit zijn perfecte platformen om je beelden te delen. Vooral reshares geven je een mooi bereik. En natuurlijk zijn er ook nog enkele grote Facebook groepen met veel leden die graag mooie foto’s zien.

Door je beelden te delen zul je zien dat mensen je zullen vragen om een kopie. Soms alleen voor hun Facebook cover. Maar soms ook gewoon op 2 meter breed boven de bank. Mijn Tip is om al vooraf de prijzen, materialen en formaten te kennen en te noteren. Dit, zodat je snel kan schakelen. Het blijft natuurlijk Sociale Media en mensen zijn niet altijd geduldig. Voor jou 10 anderen.

Ondernemen als fotograaf

GELD VERDIENEN MET HET VERKOPEN VAN FOTOGRAFIE PRODUCTEN

Zelf vind ik het verkopen van producten gebaseerd op mijn eigen fotografie een dankbare en ook nog lucratieve manier van Passief inkomen creëren. Zo breng ik al jaren iedere Zomer een kalender uit over mijn woonplaats. En dit jaar ben ik deze serie naar andere steden aan het uitbreiden. Ook heb ik hier vorige jaar een boek, wenskaarten en Mokken aan toegevoegd.

Kalender van Deventer 2024. 13 unieke beelden van Deventer

In combinatie met een goede website met een shop waar mensen snel kunnen uitchecken, en Sociale media zul je al snel zien dat je makkelijk interesse kan creëren in je werk. En het voordeel is dat op deze producten vaak een goede Marge zit en de prijzen voor je klanten daardoor ook aantrekkelijk zijn. En natuurlijk kun je door je creativiteit vast meer dingen bedenken om te verkopen dat het korte rijtje dat ik net noemde.

GELD VERDIENEN MET WORKSHOPS EN FOTOWALKS.

Een andere kant aan de fotografie dat zeker nog leuker is dan het verkopen van producten is het overdragen van je kennis en het leren kennen van nieuwe mensen. Zelf doe ik die door kleine Workshops en Fotowalks.

Fotografie workshop in Deventer

GELD VERDIENEN ALS FOTOGRAAG MET JE DIENSTVERLENING

Dit deel van je inkomsten is minder passief, omdat je ook echt aan de bak moet als het gaat om het verlenen van je diensten. Waar je bij deel van de andere inkomen stromen je lekker achter je computer je alles kan uitwerken, ze online zet en dan Google, je website en Sociale Media een groot deel van het werk doet, is dat bij dienst verlening in minder mate het geval. Een overzichtelijke en duidelijke website is hier erg belangrijk voor. 1 site van collega-fotograaf Bob Kelderman doet dit bijvoorbeeld erg goed. Vergeet niet zijn site te bekijken. 

Valencia in Deventer. Interieurfotografie van Valencia in Deventer

EEN LANG VERHAAL…

Kortom: Je kunt heel wat bedenken naast je gebruikelijke dienstverlening om extra inkomsten te creëren. Dit beschermd je onderneming in zware tijden. In de vakantieperiode (saai he?). Of natuurlijk een crisis door een Pandemie. De kracht hierin zit het hem ook in het online ondernemen. En hoe makkelijker deze zijde van je onderneming kan groeien.

Ik hoop dit lijstje met mogelijkheden jullie gaat helpen in jullie onderneming. Mocht ik iets zijn vergeten. Mail me dit dan op info@bartros.nl. Ook hoor ik graag jullie meningen.

SUCCES!!

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?

RICOH GR III – EEN REVIEW NA GEBRUIK VAN EEN JAAR

RICOH GR III – EEN REVIEW NA GEBRUIK VAN EEN JAAR

RICOH GR III – EEN REVIEW NA GEBRUIK VAN EEN JAAR

Als fotograaf met meerdere camera’s sta ik voor de uitdaging om telkens één te kiezen. Mijn kast barst van de opties, elk met eigen kenmerken, waardoor kiezen een spel wordt van compromissen en mogelijkheden.

Als fotograaf ben ik gezegend met het feit dat ik meerder camera Bodies mag bezitten en gebruiken. Soms tijdelijk. Soms meer permanent. Net als de meeste fotografie enthousiasten bezeten met enige keuze paralyse en een vleugje G.A.S. heb ik dat ook een kast die uitpuilt met camera’s. Soms kan dit lastig zijn. Je kan namelijk, maar met 1 camera tegelijk fotograferen (of misschien 2). En meestal heb je maar er maar 1 nodig. En iedere camera heeft weer zijn eigen krachten en zwaktes. 

De meeste Bodies die ik heb zijn dan ook analoog. Omdat ze mooi zijn en omdat ze ooit een belangrijke rol speelden in de historie van de fotografie. Ik zou dan ook willen zeggen dat je ten hoogste 2 camera’s nodig hebt als je het type fotografie doet wat ik doe. 1 body met alle lenzen en maximale resolutie en compactheid. En 1 body die je makkelijk en altijd bij je hebt. De beste camera is ook de camera die je bij je hebt. In meeste gevallen is dat he telefoon. Wat die is heerlijk compact. Maar toch ben ik vaak op zoek naar een camera die en compact is en ook daadwerkelijk een camera is. Niet een app op een apparaat. Voor mij was dat dus het afgelopen jaar, en ook in de toekomst de Ricoh GR iii ook wel bekend als de Ricoh GR iii.

Ricoh GR3

DE SENSOR 

De sensor in de Ricoh GR iii is er eentje met 24.24 megapixels. Het is een CMOS-sensor en de kropfactor is APSC. Iets wat je in geen enkele andere Compact camera zal tegenkomen. Meeste compact camera’s zitten op 4/3de of 1 inch sensors. Dit heeft daadwerkelijke voordelen voor scherpte en renditie van je beelden. De kropfactor is dan ook 1.53. Wat prima samen gaat met de lens op de camera. Dit paar samen leveren dan ook uniek scherpe beelden op. Het ISO-bereik van de sensor is 100-104000. Zelf zou ik niet boven de 1600 gaan. Maar ook dan levert de sensor nog prima beeldkwaliteit op. Ricoh heeft geen eigen RAW-formaat in de camera gestopt. Ook al slaat hij de files wel op met een unieke R voor de nummering. Nee in de camera worden de beelden van de sensor in DNG-formaat opgeslagen. Een flexibel formaat van Adobe dat naast een breed dynamisch bereik ook nog eens kleinere en flexibelere files oplevert. En het scheelt je tijd tijdens het importeren in Lightroom. Omdat je niets hoeft over te zetten. Het pixelformaat van de beelden zonder crop (de Ricoh GR iii heeft hier ook een optie voor) is 6000 x 4000.

Amsterdam museumplein genomen met de Ricoh GR3

DE LENS

De lens van de camera is net als alles aan de bodie van eigen makelarij van Ricoh zelf. Het is een 18.3mm lens dat met de kropfactor van de camera neerkomt op een 28mm lens. Zelf vindt ik dit een van de beste afstanden voor een camera die je voor veel verschillende fotografie gaat inzetten. Zelf doe ik veel stadsfotografie en architectuur. Daar is een zo breed mogelijk blikveld natuurlijk nodig. Maar 28mm heeft ook nog genoeg telefoto elementen dat je er ook goede portretten van kan nemen. De camera is dan ook perfect en gemaakt voor straatfotografie. Zoals ik al eerder zei is de lens erg scherp. De lens klapt terug in het frame van de camera als deze uitstaat of in slaap valt. Van aan naar uit. En van uit naar aan is de camera echt super snel en klaar voor actie. De lens heeft maximaal diafragma van f/2.8. Maar is na mijn bevindingen scherp over zijn hele bereik. Zelf schiet ik meestal op f/8 en f/2.8. Nog een ander handig aspect aan de lens is de mogelijkheid dat deze ook een macrostand heeft. Waar door de minimale scherpteafstand een heel stuk kleiner wordt. Dit werk best goed en levert acceptabele macrobeelden op. Dit is echter geen vervanging voor een echte macrolens. Maar goed een macrolens past dan weer niet in je broekzak.

DE AUTO FOCUS VAN DE RICOH GR III

Online valt er te lezen dat de autofocus van de Ricoh GR iii niet de snelste is. Iets wat straatfotografen natuurlijk wel nodig hebben. Zoals ik de camera gebruik heb ik hier echter geen last van. En ik zou willen zeggen dat de snelheid van de Autofocus helemaal niet langzaam is. Deze is gewoon gemiddeld tot bovengemiddeld. Er zijn echter altijd snellere auto focus systemen. Dat is zeker waar. De snelheid waarmee de camera klaar is tussen uit en aan is echter wel een functie die het snel kunnen fotograferen een stuk beter maakt. Ook heeft de Ricoh GR iii nog een truckje. Namelijk heeft deze een automatische zone-focus setting. In het menu is deze focusafstand in te stellen. Bij mij staat deze op 1.5 meter.  Is deze modus actief dan kan je door snel die focus knop helemaal in te drukken de camera gelijk op 1.5m laten scherpstellen en de foto laten maken. Deze functie lost het auto-focusprobleem in die situaties helemaal op. En in andere situaties zou deze zich helemaal niet voor moeten doen. Het is geen actie camera en hij moet ook niet gebruikt worden voor super snelle actie. Hier zijn betere en andere camera’s voor. Ik zou de camera dan ook een 9/10 geven voor deze categorie.

De munttoren in Deventer genomen met de Ricoh GR3

MIJN EIGEN SETUP

Zoals je in de beelden in de sectie van de body kan zien heb ik wat extra accessoires gekocht om de camera nog beter bruikbaar te maken. Dit komt de draagbaarheid iets minder ten goede. Maar dat maakt mij niet uit. Hij past nog steeds in je jaszak en zeker in een kleine tas. Zo heb ik een andere grip gekocht voor de body. Mijn mening is dat dit het profiel van de camera nog mooier maakt en zeker toedraagt aan het gemak. Daarnaast heb ik een accessoireset gekocht met een dop voor de lens en een thumbs-up. Als laatste ook een Uv-filter voor de voorkant van de lens. Dit niet omdat ik geloof dat een Uv-filter echt beschermend is of je foto’s beter maakt. Dit is niet zo. Ik heb deze omdat het ontwerp van camera’s met geïntegreerde lens soms stop naar binnen halen en deze op de sensor komen. Tot nu toe geen stop op mijn lens. Afkloppen dus. De beschermingsring op de lens ben ik al snel kwijt geraakt. Deze is te verwijderen voor extra accessoires van Ricoh. Zoals een lens-hood of groothoek adapter. De 2de ring is echter nog nooit van de camera gevallen. Dus ik ga ervan uit dat dit geen echt probleem is. 

De Bergkerk in Deventer met bloemen genomen met de Ricoh GRIII

SAMENVATTING VAN MIJN REVIEW VAN DE RICOH GR III

In deze review veel lof over de camera. Natuurlijk is deze niet perfect. Geen enkele camera is dat. Wat ik soms mis is toch een zoeker. Maar daar is de body te compact voor. En ik snap de filosofie die er toe geleid heeft dat deze niet op de GR-serie zit. Ondanks dat de GR1 die analoog was deze wel heeft. Een externe zoeker is mogelijk. Maar het scherm en touchscreen is goed. En het is niet echt nodig. Met 28mm kan je de compositie met je ogen doen. Kort gezegd: De Ricoh GR iii is een geweldige camera voor zijn prijs en formaat. Met een goede sensor die goede beelden oplevert. Hij is snel, handig en zeker de beste camera die je meestal bij je hebt. 

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?

FOTOGRAFEREN IN HET “BLAUWE UURTJE”

FOTOGRAFEREN IN HET “BLAUWE UURTJE”

FOTOGRAFEREN IN HET “BLAUWE UURTJE”

Maandag ging ik met een fotografiegroep fotograferen tijdens het blauwe uur na een presentatie over dit onderwerp. Tijdens de shoot hielp ik anderen met tips en instellingen, omdat ik hier al een tijdje gepassioneerd mee bezig ben. De vele vragen en misvattingen inspireerden me om mijn eerste blogpost over dit boeiende onderwerp te schrijven.

WAT IS FOTOGRAFEREN IN HET BLAUWE UUR?

Om succesvol te kunnen zijn bij het fotograferen in het blauwe uur moet je als eerste natuurlijk weten wat het precies is.

Het blauwe uur valt in de periode net voor en na het opgaan en ondergaan van de zon (voor en na het gouden uur). Soms heb je een volledig uur om beelden te maken. Echter afhankelijk van de atmosferische condities, het jaargetijde en soms puur geluk is het eerder zo dat er 15-20 minuten de juiste condities bestaan om mooie beelden te maken.

Maar hoe kan het zijn dat je nog genoeg licht hebt als de zon onder of juist nog niet op is? Dit komt omdat de aarde een bolvormig is. Vertel dit echter niet aan een flat-earther, deze fotograferen namelijk niet op dat moment. De bolvorming van de aarde stelt de zon in staat de atmosfeer, de wolken en het deel van de aarde al te belichten zonder dat wij met onze camera de zon over de horizon kunnen zien. Het resultaat is dan ook vaak een mooie blauwe en soms zelfs paars strakke lucht. Hoe dichter je bij het punt van schemering zit hoe lichter of donkerder de lucht dan ook is.

Fotograferen in het blauwe uur van Devneter

WAT KUNNEN WE MET HET BLAUWE UURTJE?

Nu we weten wat het blauwe uur is en wat we kunnen verwachten is, het voor ons als fotograaf natuurlijk ook belangrijk, te weten wat we in het blauwe uur kunnen fotograferen.

Voor mij is fotografie net als andere vormgevingscompetenties gebaseerd op een aantal vormtechnische principes. Zoals kleur, vorm en lijnen. Het maken van goede foto’s, die de kijker in de foto trekken (dat willen we toch), tijdens het blauwe uur werken dan ook het beste in combinatie van kunstlicht en reflecties.

Een zoektocht op Google zal dan ook al snel foto’s opleveren van stadsaanzichten met water op de voorgrond, monumentale architectuur of juist aan de kust. Maar de sky is de limit natuurlijk. In dit geval dan ook een beetje letterlijk. Creativiteit is key hier.

De spiegel in Zwolle tijdens het blauwe uurtje

PLANNEN VAN EEN BLAUW UUR SHOOT.

Als Nederlanderse fotografen hebben we het niet altijd makkelijk wat betreft het weer. Vaak kampen we met grijze luchten, regen en dikke bewolking. Allemaal elementen die prima onderwerpen kunnen zijn, maar voor blauw uur fotografie ligt dit wat lastiger.

Daarom is het belangrijk je shoot te plannen. Weet ten eerste wat je wil gaan fotograferen. Desnoods ga je er een paar keer op uit voordat je over gaat de orde van de avond. Het vast leggen van je locatie in het blauwe uurtje. Google-image search, Flickr en Instagram zijn geweldige bronnen en apps om goede locaties te vinden.

Het gebruik van Apps is voor mij dan ook essentieel. Zo gebruik ik de “Golden hour” app uit de Apple Appstore (ook verkrijgbaar in Google Play store) om te achterhalen wanneer een mooi moment zou zijn. Ook kan je hier zien wanneer het gouden uur ophoud en het blauwe uur begint. Hier onder een screenshot van de app. Zoals je kan zien is het bijvoorbeeld aankomende zondag (van schrijven) een perfecte avond om het te gaan proberen.

Lange Sluitertijd fotografie in het blauwe uurtje in Apeldoorn

TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN IN HET BLAUWE UUR

Neem altijd een goed statief mee. Zelf gebruik ik de Leofoto ranger en Summit series gemaakt van carbon. Deze is licht & klein maar lekker stabiel. Zonder een statief is het bijna niet mogelijk om te fotograferen in het blauwe uur. Maar niet als je de ISO van je camera erg hoog zet, of toevallig een muurtje tegenkomt om je camera op te zetten. Beide zijn ver van optimaal. Je wilt geen ruis in je beeld dus een zo laag mogelijke ISO is de beste optie. Ook wil je flexibel zijn, en die muur is dat zeker niet. Een statief dus. Staat er wat wind dan kan je ook je tas eronder hangen voor extra stabiliteit. We fotograferen toch voor of na zonsondergang en bewegingsonscherpte introduceer je al snel.

Zorg ook dat je op tijd komt. Zoals al eerder opgemerkt duurt het blauwe uur vaak maar kort en je wil deze niet missen omdat je nog even bezig was met het uitzetten van je statief. Op tijd bij je locatie zijn, helpt ook bij het moeten aanpassen van je eerdere plan. Wellicht waren de locaties die we eerder gevonden hebben met Google wel een oude situatie en is de straat opgebroken. Het blijft Nederland natuurlijk. En is het een mooie en bekende locatie, dan staan er vast al 10 andere fotografen en 7 fotoclubs te wachten op het ”moment suprême”. Afhankelijk van hoe sociaal of juist asociaal je bent zul je dan dus moeten uitwijken naar een ander plekje of een potje moeten knokken voor die foto. Het beste is dan ook nadat je alle concurrentie ontweken  of juist verslagen hebt, dat je niet meer van je plek gaat totdat je alle beelden hebt.

Gebruikt een afstandsbediening of de timer op je camera. We willen graag scherpe beelden zodat we die mooie skyline of waterfront tot maximale hoogtes kunnen brengen. Voor Instagram maakt dit niet minder uit, maar heb je eindelijk de perfecte foto, dan wil je deze natuurlijk ook aan de muur of zelfs aan de muur van een ander. Daarom willen we geen onscherpe beelden door dat de camera aangeraakt is tijdens opname. Zet je timer dan ook op 2 seconden na het drukken van je sluiterknop en gebruik zelfs een afstandsbediening. Veel camera’s hebben zelfs een mooie app voor je mobiel om dit te doen.

Is het gebruik van filters noodzakelijk? Niet echt, maar het is natuurlijk jou beeld, dus je mag doen wat je wil. Een ND filter kan soms helpen het water in de periode dat de lucht nog niet heel erg donker is extra glad te krijgen. Zodat die reflecties nog mooier uit komen. Echter is dit niet nodig. In het blauwe uur zit je met ISO 100 (of lager) al snel aan sluitertijden van een paar seconden of meer.

De Waag en Brink van Deventer tijdens de avond

HOE BEWERK JE BLAUW UUR FOTO

Wat sommige fotografen ook mogen zeggen over het gebruik van Photoshop, nabewerking van digitale foto’s is een erg belangrijke en onmisbare stap. Dit deden de meesters voor ons toch ook. En als iemand dan zegt “ja maar Ansel Adams…” dan bestel Ansels trilogie over nabewerken in de donkere kamer en gooi je die naar hun hoofd.

Nabewerken IS en BLIJFT essentieel. Zeker als het gaat om blauw uur foto’s. Een RAW beeld is ook niets anders dan een repository van een heleboel mogelijkheden die je sensor ziet op het moment van opname. Afhankelijk van de kracht van deze sensor, wat jou innerlijke oog zag en jou bewerkingsskills, haal je deze er dan ook weer uit.

Nabewerking wil ik in een aparte blog uitvoerig bespreken, maar de volgende stappen zijn belangrijk voor een mooie blauwuur foto.

Verlaag je hooglichten, dit brengt de verlichting van reflecties en gebouwen mooi in beeld. Open je schaduwen, afhankelijk van je sensor kan je hier best ver in gaan. Soms kan je een grijsfilter gebruiken in Lightroom of Photoshop om de lucht nog net even wat extra te geven. Dit kan ook met een filter maar dat is ouderwets. Afhankelijk van je eigen inzicht kan je nu de blauw tinten of juist de gele tinten van verlichting wat aanzetten of juist lichter of donkerder maken.

Nu zijn we al een heel eind en is het beeld eigenlijk klaar. Echte die-hards kunnen nu natuurlijk het beeld nog door Photoshop halen voor het mooier maken van reflecties of de inhoud van ramen met verlichting. Ook kan je het beeld nog naar Nik Color Efex halen voor Pro contrast en extra detail tekening.

.

Blauw uur en avondfoto's bewerken in Lightroom Classic

TOT SLOT

Fotografie is een plezierige bezigheid en na dit verhaal wens ik je dan ook veel plezier met het maken van prachtige beelden in het blauwe uur. Ook voeg ik een paar beelden toe als inspiratie. Succes.

goodluck Leo

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?