Fotografie met een lange sluitertijd

Nachtelijke magie onthuld: Fotografie met een lange sluitertijd vangt de tijd in een betoverende dans van licht en schaduw

 

Naast fotograferen in het gouden uurtje en het blauwe uur op zich combineer ik dit ook vaak met gebruik van een lange sluitertijd. Dit geeft vaak speelse, creatieve en soms zelf adembenemende resultaten. Op deze pagina leg ik er wat over uit en laat ik een paar voorbeelden zien. 

DSC2854 Edit 1

WAT IS LANGE SLUITERTIJD FOTOGRAFIE? 

De naam zegt het al een beetje. Het is fotograferen met een lange periode als je sluitertijd. Dit is ideaal om beweging vast te leggen. Maar ook voor een creatief effect. 

Zo kan het in de avond leiden tot mooie reflecties, en beeldlijnen van het verkeer. Want bewegende verlichting (zoals een koplamp) geeft een streep door je beeld. Soms kan dit hinderlijk zijn. Maar met een beetje oefenen en spelen kan het tot unieke resultaten leiden. Daarnaast kunnen we het natuurlijk ook overdag inzetten met het behulp van een filter of fotograferen met lange sluitertijd in het blauwe of gouden uurtje. 

Zoals ik al zei kan je tijdens de avonduren, waar je juist langere sluitertijden nodig hebt voor een goede belichting, het is toch donkerder of het wordt steeds donkerder, ook heel mooie effecten creëren.  Een langere belichting op een waterpartij kan de verlichting hier op een mooie waas geven. Of je kan als er beweging in het water zit door stroming of de wind juist het water als een spiegel laten weerkaatsen. 

Dit levert een creatief beeld op van je onderwerp. Of dit nu een stad is of een object. Dit doe ik dan ook graag tijdens mijn blauwuur fotografie. Maar ook kan je het gelimiteerd inzetten tijdens het gouden uur. 

De Muntoren en de tram in Amsterdam

LANGE SLUITERTIJD MET EEN FILTER. 

Ook op de momenten dat er voldoende licht is, kun je natuurlijk met een lange sluitertijd fotograferen. Maar je zult zien dat zonder een extra handeling het wel een erg duistere dag moet zijn wil je niet gelijk je beeld helemaal overbelicht hebben. 

We kunnen hier dus een filter voor gebruiken. Dit is net een soort zonnebril voor je lens en camera. Maar dan nog veel sterker. Het is eerder het type glas dat ook door lasbrillen wordt gebruikt. Als je er zelf doorheen kijkt, zie je helemaal niets. Je camera sluiter zal dus een langere tijd open moeten staan om voldoende licht op de sensor te verzamelen voor een beeld. En hier is ook waar de magie begint. 

Vaak doen we dit door een filterhouder op de lens te schroeven. Zelf gebruik ik de set van LEE Filters uit de LEE100 serie. Hier zitten een 6 stops en 10 stops ND (neutral Density)  filter in. Ook zijn er 3, 1 of zelfs 15 stops filters. Deze blokkeren dus 1to 15x meer het licht. Dit is exponentieel.  Ook zijn er variabele type filters die je op je lens kan schroeven die bijvoorbeeld van 1 stop tot 5 stops kunnen blokkeren. Deze worden vaak voor video gebruikt. Zodat je toch nog een zachte achtergrond kan hebben door je lens helemaal te openen en ook de juiste sluitertijden en belichting kan behouden.  Erg handig dus. 

Met de filter op de lens kunnen we bijvoorbeeld stromend water helemaal zacht maken of als een spiegel. Of kunnen we wolken in de lucht helemaal laten vervagen voor een creatief effect. Mooi voor architectuurfotografie, landschappen maar ook als je een watervalletje wil fotograferen. Ook is het handig als je bijvoorbeeld geen of minder mensen in een foto wil van een plek waar juist veel mensen zijn. De lange sluitertijd van soms minuten tot wel een uur kan ervoor zorgen dat het verkeer en alle mensen die niet letterlijk vast geplakt zitten zullen vervagen tot dat je ze niet meer ziet. Want de gemiddelde persoon staat niet stil op straat natuurlijk. 

De Deventer kermis in de avond

LANGE SLUITERTIJDEN IN PHOTOSHOP CREËREN. 

Ook zonder filter kan je soms dit effect van een lange sluitertijd simuleren. Dit is een vrij ingewikkelde techniek. Dus is zal hem kort uitleggen en linken naar een pagina waar meer informatie te vinden is over dit specifieke onderwerp. 

Net als bij de filter of wanneer het wat donkerder is, kunnen we met het maken van een hele serie foto’s op statief (ook zonder als je beetje handig en stabiel bent) te maken.  En deze dan samen te voegen in photoshop. Soms handig als je geen filter bij je hebt. Of Als je even geen mensen in een straat foto wilt hebben. Ik gebruik de techniek vaak om uit bijvoorbeeld beelden voor beeldbanken van de Gemeente zonder herkenbare personen te kunnen opleveren. Dit ligt met de privacy gevoeligheid namelijk best lastig. 

Bekijk een tutorial over het maken van lange sluitertijd beelden met meerdere foto’s in Photoshop hier.

Een aantal voorbeelden van langestuitertijd fotografie

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?