Nikon ZF review: een klassiek ontwerp met moderne prestaties

De Nikon ZF is een full-frame mirrorless camera met een klassiek ontwerp. De camera is geïnspireerd op de Nikon FM2 SLR-camera uit de jaren 80.

NIKON ZF camera

De Nikon ZF is een full-frame mirrorless camera met een klassiek ontwerp. De camera is geïnspireerd op de Nikon FM2 SLR-camera uit de jaren 80.

De ZF heeft een 24,5 megapixel CMOS-sensor, een EXPEED 6-beeldverwerkingsengine en een autofocussysteem met 273 fasedetectiepunten. De camera kan 10 frames per seconde schieten en heeft een 4K-videomodus met 30 frames per seconde.

Nikon ZF review

BEELDKWALITEIT VAN DE NIKON ZF

De beeldkwaliteit van de Nikon ZF is uitstekend. De camera levert scherpe en detailrijke beelden, met een goede kleurweergave en een hoog contrast.

De scherpte van de ZF is indrukwekkend. Zelfs bij maximale diafragma (f/2.8) zijn de beelden nog scherp en gedetailleerd. Bij kleinere diafragma’s (f/5.6 of f/8) wordt de scherpte nog verder verbeterd.

De kleurweergave van de ZF is ook goed. De camera levert natuurlijke kleuren die accuraat zijn weergegeven. Er is geen oververzadiging of kleurvervorming te zien.Het contrast van de ZF is hoog. De beelden hebben een goede helderheid en donkerte. Er is geen overdreven contrast of schaduwvorming te zien.De ZF heeft een goede controle over ruis. Zelfs bij hoge ISO-waarden (4000 of 8000) zijn de beelden nog goed te gebruiken. Er is wel wat ruis zichtbaar, maar dit is niet storend.

Over het algemeen is de beeldkwaliteit van de Nikon ZF uitstekend. De camera levert scherpe, gedetailleerde beelden met een goede kleurweergave en een hoog contrast. Zelfs bij hoge ISO-waarden zijn de beelden nog goed te gebruiken.

Architectuurfoto van het centrale station van Zwolle

Autofocus

De autofocus van de Nikon ZF is een van de sterke punten van de camera. De camera is voorzien van een autofocussysteem met 273 fasedetectiepunten, die over de hele sensor zijn verdeeld. Dit zorgt voor een snelle en nauwkeurige autofocus, zelfs bij weinig licht.

De ZF heeft een aantal autofocusmodi die geschikt zijn voor verschillende situaties. Zo is er een single-point AF-modus, die geschikt is voor het vastleggen van statisch onderwerpen. Er is ook een continuous AF-modus, die geschikt is voor het volgen van bewegende onderwerpen.

De ZF heeft ook een aantal autofocus-trackingfuncties, die het volgen van bewegende onderwerpen nog eenvoudiger maken. Zo is er een eye-tracking-functie, die de ogen van een persoon kan volgen. Er is ook een subject-tracking-functie, die een onderwerp kan volgen, zelfs als het zich in een complexe omgeving bevindt.

De autofocus van de ZF is ook erg stil, waardoor je de camera ook voor video-opnames kunt gebruiken. Dit is belangrijk, omdat luidruchtige autofocusmotoren kunnen worden gehoord op de audio van video-opnames.

Foto genomen met de Nikon Z8 van Deventer

Video specs van de Nikon ZF 

De videokwaliteit van de Nikon ZF is ook uitstekend. De camera levert scherpe en vloeiende video’s, met een goede kleurweergave en een hoog contrast.

De ZF kan 4K-video opnemen met 30 frames per seconde. De video’s zijn scherp en gedetailleerd, met een goede kleurweergave en een hoog contrast. De camera heeft ook een aantal handige functies voor video-opnames, zoals een focus peaking-functie en een zebrapatroon.

De focus peaking-functie helpt je om de scherpte te controleren. De camera geeft een gekleurde markering weer op de schermen, die aangeeft of een gebied scherp is. Het zebrapatroon geeft een zebrapatroon weer op de schermen, dat aangeeft of een gebied overbelicht is.

De ZF heeft ook een aantal andere videofuncties, zoals:

  • Time-lapse-opname: De ZF kan time-lapse-video’s maken van meerdere foto’s.
  • Slow-motion-opname: De ZF kan slow-motion-video’s maken met een snelheid van 120 frames per seconde.
  • Externe microfoon-ingang: De ZF heeft een externe microfooningang, waarmee je externe microfoons kunt aansluiten voor een betere audiokwaliteit.

Over het algemeen is de videokwaliteit van de Nikon ZF uitstekend. De camera is geschikt voor een breed scala aan videotoepassingen, van vloggen tot professionele producties.

Lange Sluitertijd fotografie in het blauwe uurtje in Apeldoorn

VOORDELEN VAN DE NIKON ZF

Pluspunten

  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Snelle en accurate autofocus
  • Goede videokwaliteit
  • Klassiek ontwerp

Minpunten

  • De camera is relatief groot en zwaar
  • De prijs is hoog
Kleurrijke Paraplu's in Deventer

Ontwerp

Het ontwerp van de ZF is klassiek en tijdloos. De camera is gemaakt van magnesiumlegering en heeft een robuuste bouwkwaliteit.

De camera is voorzien van een aantal handige bedieningselementen, zoals een draaibare bovenplaat en een joystick.

Conclusie

De Nikon ZF is een uitstekende full-frame mirrorless camera. De camera biedt een uitstekende beeldkwaliteit, een snelle en accurate autofocus en een goede videokwaliteit.

De camera is een ideale keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een camera met een klassiek ontwerp en uitstekende prestaties.

Wil je ook graag weten hoe we samen fotografie kunnen inzetten?